Regnskabet er dit styringsværktøj i virksomheden, men bruges også til at opfylde statens regler om regnskabspligt.

Reglerne, for hvordan du skal udarbejde dit regnskab, afhænger af din virksomheds størrelse. Når du driver virksomhed, skal du lave et regnskab, der viser alle de økonomiske aktiviteter, dit firma har haft i løbet af et år.

Regnskabet skal føres regelmæssigt og dokumenteres med bilag (fakturaer, regninger, lønsedler, kontoudtog m.v.) Typisk udarbejdes regnskabet som en årsrapport, men andre perioder, fx måneds- eller kvartalsregnskaber kan også tænkes.

Regnskabet udarbejdes normalt på grundlag af bogføringen. Årsregnskabet skal være ført sådan, at SKAT kan se, hvordan du har beregnet overskuddet i firmaet. Når du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du betale indkomstskat af dit overskud

HVEM SKAL UDARBEJDE BOGFØRING OG REGNSKAB?

Er du i stand til at styre de forskellige økonomiske rutiner, vil du have løst de fleste af dine administrative forpligtelser.

Du behøver dog ikke selv at lave bogføring m.v. Da regnskabet kan være kompliceret, vælger mange selvstændige erhvervsdrivende at lade en revisor, en freelance bogholder eller et erhvervsservicefirma til at udarbejde årsregnskabet, også selv om der ikke er formelt krav herom.

I opstartåret kan det være en god idé at have revisorhjælp, hvis man ikke selv fagligt er “på hjemmebane” med regnskabsforhold. Efterfølgende vælger hovedparten fortsat at lade en revisor ordne regnskabet og andre skatteforhold.

Efter et par år vælger nogle at spare pengene til revisor og forsøger selv at lave regnskabet. Har man lidt forstand på regnskabsforhold, kan dette da også være en overkommelig opgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *